Recent Posts

Tuesday, January 26, 2010



Човешкият ресурс в туризма – предизвикателство пред българския бизнес, алтернатива за българските студенти


„Туризмът е отворено сърце за историята и културата на миналото и разгръщане на разума към изискванията на бъдещето!“



С развитието на туристическия бранш и потребителските изисквания нарастват право пропорционално на предлагането. Клиентите стават по-взискателни и претенциозни относно услугите, които получават.
Именно пазара и неговите нужди обуславят и необходимостта от все по-качествено предоставяне на туристическата услуга не само в България, а и в международен план. Липсата на добре обучени специалисти се усеща все по-усезателно и процеса на набиране на кадри с потенциал и възможности върви стремително нагоре. Факторът „работещ екип“ и „квалифициран мениджър“ вече става задължителна предпоставка за успешен бизнес. И докато клиентът се чуди на коя от всички привлекателни оферти да се спре, бизнесът избира успешният мениджър на който да заложи!
Българо-холандската програма Управление и консултиране в международния туризъм подготвя специалисти, които да отговорят на изискванията на международния пазар и да задоволят нуждите от качествен ръководен кадър в туризма. В условията на икономическа криза, отворените европейски граници не винаги са единствената предпоставка за получаване на европейско образование и диплома. И в този смисъл програмата на МВБУ и Бреда Юнивърсити, Холандия е алтернатива за всички бъдещи студенти, без да им се налага да организират заминаването и престоя си в една чужда страна още в самото начало на обучението си. Неоходимо е време за адаптация към новата, академична среда и новият начин на мислене, обучение и поведение. Българо-холандската програма по туризъм на английски език на МВБУ и Бреда Юнивтрсити дава възможност на младите таланти за постепенно адаптиране към новата за тях академична общнст и същевременно предоставя редица възможности за пътуване и обмяна на опит през първите три години от обучението, които се провеждат в България.
От началото на академичната 2009/ 2010 година и МВБУ официално предлага на своите студенти възможност да се възползват от студентската мобилност с цел обучение и с цел практика по секторна програма Еразъм, както и да вземат активно участие в развитието на социалната мрежа на училището. Това е една безспорно отлична възможност за обмяна на опит и информация не само между студентите, а и между университетите и компаниите, с които МВБУ е изградило стабилни партньорски отношения. Успешната реализация на подготвените кадри е най-голямото доказателство за предимствата на програмата. Завършилите студенти продължават своето развитие като управленски кадри в едни от водещите световни хотелски вериги, туристически агенции, авиокомпании, държавни асоциации и агенции.
Студентската мобилност по време на обучението дава възможност за една предварителна адаптация към уловията на живота в чужбина не само с оглед на това, че последната година от обучението се провежда в Бреда, Холандия, а дава и реален поглед върху случващото се в туризма в европейски мащаб. Подпомага работа по реални проекти и разработки, част от които са:
Project “Students Discover Bulgarian Cities”
Project “Green Country Cycle Tours”
Project Imagineering: A Sofia Land Experience
Resort Management
Tourim Management of Cultural Heritage Sites
Field Research Project
Customer Relatioship Management
Cross Cultural Studies
Bulgarian Culture and Society within the EU context
За успешните резултати в края е важно не само началото, но и пътя на постигането им. МВБУ и Бреда дават силен старт и безспорно качество – гаранция за професионална и личностна реализация!

0 comments:

Post a Comment